לפני שנתחיל בהסברים אני אציין שאת אותה טבלה אתם יכולים למצוא בגרסאות שונות אצל אסטרולוגים שונים. כבר בספרו של תלמי יש כמה גרסאות שונות לטבלאות הללו ונכון שהוא וויליאם לילי די מסכימים ביניהם, אבל אצל אסטרולוגים אחרים כמו: ולנס, אבן עזרא, רפאל, ועוד ועוד אתם תמצאו טבלאות שבהם שליטי המשולשים הם אחרים, שליטי הגבולות משתנים וגם שליטי הפנים. כאן חשוב לי יותר להסביר את העקרונות של הטבלה והשימוש בה מאשר להחליט איזו טבלה היא הנכונה. מי מכם שמוצא עניין בתחום, מוזמן לעשות נסיונות עם גרסאות שונות.

כבוד מהותי אסטרולוגיה

כבוד מהותי – Essential dignity:

הרעיון הכללי הוא שמתייחסים לפלנטה כמו אל אדם ובודקים האם יש לו כבוד, עוצמה והוא זה שקובע במקום בו הוא נמצא, לעומת אלו שהם חלשים במקום בו הם נמצאים.

שולט – Rulership

העוצמה החזקה ביותר היא השליטה של פלנטה במזל. למה הכוונה? לפי האסטרולוגים העתיקים לכל פלנטה יש בית, או מזל שבו היא יכולה להתבטא בלי הפרעות. כמו אדם שנמצא בביתו ושם הוא זה שקובע את החוקים על פי מה שנוח לו. פלנטה שנמצאת במקום בו היא שולטת יכולה להשפיע מאוד לטובה על החיים של האדם, הכשרונות והיכולות המסומלים על ידה הרבה פעמים נלקחים על ידי האדם כמובנים מאליהם, וכשלומדים אסטרולוגיה אפשר ורצוי להכיר בפלנטות האלו כמשפיעות מטובן על החיים.

נעלה – Exaltation

העוצמה השנייה היא נעלות: לכל פלנטה יש מזל בו היא נעלה, והתיאור לזה הוא שהפלנטה מתארחת בבית אחר ומקבלת בו כבוד רב מאוד. נכון החוקים נקבעים על ידי אחרים, אבל היא אורח נעלה שמתאמצים לארח אותו עם הרבה כבוד והדר. גם הפלנטות האלה עוזרות מאוד במהלך החיים, הן אלו שיוצרות הזדמנויות טובות ושיתופי פעולה מוצלחים.

שליט משולש – Triplicity

החוזק השלישי הוא שליטה במשולש. למה הכוונה? אסטרולוגים עתיקים חילקו את גלגל המזלות לארבעה משולשים המוכרים לנו על פי חלוקתם לארבעת היסודות: אש, מים, אוויר, אדמה. לכל יסוד האדמה למשל יש שלושה שליטים: אחד לאלו שנולדו ביום, השני לאלו שנולדו בלילה והשלישי שותף (עוזר או מפריע בהתאם לעוצמתו או חולשתו).

בספרו של תלמי טטרביבלוס, אתם יכולים לקרוא לעומק על השימוש שנעשה בשליטי המשולשים כדי לקבוע האם תחום מסויים בחיים יצליח או לא, בנוסף נעשה שימוש בשליטי המשולשים לחיזוי, כאשר השליט הראשון אחראי על השלב הראשון בחיים, השני על השלב האמצעי בחיים, והשלישי על השלב האחרון בחיים. יש גם דוגמאות אצל תלמי ואצל ולנס לשינויים בחיים שהם מייחסים למעבר משליט משולש ראשון לבא אחריו.

דוגמא לנ"ל: בלידת יום: ונוס בגדי, נשלטת בהתחלה על ידי עצמה, אח"כ על ידי הירח ולבסוף על ידי מרס. בלידת לילה אותה ונוס בגדי נשלטת בהתחלה על ידי הירח, אח"כ על ידי עצמה ולבסוף על ידי מרס.

שליטה בגבולות –  Terms

החוזק הבא הוא שליטה בגבולות שנותנת לנו עוד מידע על הפלנטה בכל מיקום. שוב, אצל תלמי תוכלו לקרוא לעומק את נושא הגבולות כולל שלושת הטבלאות השונות שהוא הציג בספרו. הכוונה במקרים האלה בהמשך לדוגמאות ממקודם היא שהפלנטה כאילו נמצאת במקום שהיא שכרה לעצמה, מושב שמיועד לה גם אם היא בבית שאינו מקבל אותה בברכה. לדוגמא, ונוס ירודה בעקרב, אבל בין המעלות 21 ל-26, יש לה מקום משלה בו היא יכולה להרגיש פחות מאוימת וקצת חופשייה יותר להיות היא עצמה.

אסטרולוגים רבים משתמשים בשליטי הגבולות כדי לתאר מראה חיצוני, הרי ברור לכולנו שלא כל בעלי אופק סרטן נראים אותו הדבר, והרבה פעמים שליט הגבול של מעלת האופק, או שליט הגבול של שליט האופק יכולים לספר לנו על המראה החיצוני של האדם.

שליטה בפנים (דקאנטים) Faces

רבים מכם מכירים את החלוקה לדקאנטים בצורה קצת אחרת, זו שבה כל מזל מחולק לשלושה חלקים על פי המשולש של היסוד שלו: 0-10 מעלות לעצמו, 10-20 מעלות למזל הבא מאותו היסוד, והאחרון למזל השלישי מאותו היסוד. כך שאנחנו מקבלים:0-10 הוא טלה-טלה, 10-20 הוא טלה-אריה, 20-30 הוא טלה-קשת ובהתאם החלוקה מתבצעת בשאר המזלות על פי היסודות. החלוקה הזו לדקאנטים התפתחה מאוחר יחסית והפכה לפופולארית רק במאה השנים האחרונות.

השיטה בה משתמשים כדי לקבוע עוצמה מהותית הגיעה מהקלדאים והיא בעצם מחלקת את גלגל המזלות ל-36 חלקים הידועים בכינויים פנים. שימו לב שבשיטה הזו יש סדר קבוע לשליטים והוא: מרס, שמש, ונוס, מרקורי, ירח, שבתאי, יופיטר.

את הסדר הנ"ל קל יותר להבין כאשר קוראים אותו מהאיטי ביותר אל המהיר ביותר לפי הסדר הבא: שבתאי, יופיטר, מרס, שמש, ונוס, מרקורי, ירח.

שליטה בפנים היא הדרגה הנמוכה ביותר של עוצמה מהותית והיא מתוארת כאדם שיש לו מקום משלו, אבל הוא חייב להוכיח את עצמו ולהגן על המקום הזה שהוא לא בטוח כמו המיקומים הקודמים של העוצמה המהותית. רבים טוענים ששליטה בפנים היא פשוט דרך לציין שהפלנטה היא לא חלשה.

ישנם אסטרולוגים רבים המייחסים גם לשליטי הפנים שליטה על מראה חיצוני ונטיות טבעיות לפי מעלת הלידה של האדם.

חולשה מהותית:

ירוד – Detriment

פלנטה שנמצאת במזל שממול למזל בו היא שולטת נחשבת לנמצאת במצב ירוד, שאין לה כוח. הדימוי הוא לאדם שנמצא במקום בו לא רק שאין לו כוח, אלא הוא במצב פגיע ביותר וחלש ביותר, הכי רחוק מהבית.

נפול – Fall

פלנטה שנמצאת במזל שמול המזל בו היא נעלה נחשבת לנפולה. הנפילה היא החולשה המהותית השנייה, (קצת פחות מירידה), ועדיין נחשבת למזיקה לפלנטה שנמצאת במקום בו היא לא מתקבלת בברכה, ואין לה שום כוח משלה.

תלוש – Peregrine

פלנטה שאין לה שום עוצמה מהותית: לא שליטה, לא נעלות, לא גבול, לא משולש, ולא פנים נחשבת לפלנטה תלושה. יש הרואים במצב זה את החולשה הגדולה ביותר של פלנטה, כי היא פשוט לא קשורה למקום שבו היא מוצאת את עצמה.

שימו לב שגם פלנטה בירידה או בנפילה יכולה לקבל קצת עוצמה על ידי שליטה במשולש,  גבול או פנים, ולפלנטה תלושה אין את האפשרות הזו בכלל.

השימושים בטבלאות הכבוד (והחולשה) המהותיים

השימוש הנרחב ביותר בימינו בטבלה הנ"ל היא בענף האסטרולוגי הנקרא אסטרולוגיה הוררית, כמו גם באסטרולוגיית בחירה, או מפת אירוע.

באסטרולוגיה ההוררית כל פלנטה מייצגת את נושא השאלה, כך ששליט האופק (והירח) מייצגים את השואל והפלנטה הזו על פי מצבה מבחינת חוזק מהותי, או חולשה מהותית נותנת לנו את האפשרות לדעת מי הצד החזק יותר בכל שאלה שנשאלת, ולמי יש יתרון על השני.

יש לנו עדויות רבות על שימוש בטבלאות אלו בפרשנות של מפות לידה, כאשר אדם שיש לו הרבה פלנטות בעוצמה מהותית מגיע במהלך חייו לעמדות מפתח והשפעה, ואלו שיש להם הרבה פלנטות בחולשה מהותית לא מצליחים לבסס את עצמם.  עד המאה ה-20 וכניסתה לתוקף של האסטרולוגיה הפסיכולוגית, כל האסטרולוגים בעבר עשו שימוש כמעט אך ורק בטבלאות מסוגים דומים לאלו לבחינה של נסיבות חיי האדם, טבעו הפנימי וגם חיזוי.

 *כדי להשלים את התמונה אנחנו חייבים להוסיף כאן את מה שנקרא כבוד נסיבתי וחולשה נסיבתית. כאשר המילה נסיבתית נקבעת על ידי משתנים שאינם קשורים למעלת המזל, אלא יותר קשורים לנסיבות המקריות של רגע הלידה.

ועוד לתוספת:

אירוח הדדי – Mutual Reception

אמנם התנאי הזה לא מופיע בטבלה, אבל אסטרולוגים רבים לאורך ההיסטוריה טענו וטוענים שמצב של אירוח הדדי נותן כבוד לשתי הפלנטות המעורבות ומונע מהן להיות בנפילה, בירידה או בתלישות. הכוונה במינוח אירוח הדדי הוא לפלנטה שנמצאת במזל של הפלנטה ששולטת עליה וכך הן שולטות אחת על השנייה, או מארחות זו את זו. דוגמאות:  מרקורי בקשת ויופיטר בתאומים – שניהם ירודים על פי ההגדרה, אבל מאחר והם מארחים זה את זה הם כבר לא מוחלשים.

אירוח הדדי מחזק פלנטות גם במצבים שהן לא שולטות, אלא שתיהן נעלות, לדוגמא: מרקורי בדגים וונוס בבתולה. (ונוס נעלה בדגים, מרקורי נעלה בבתולה וכך הם מחזקים האחד את השני למרות שהם נחשבים שניהם לנפולים במזלות אלו)

 

כוכבי יום כוכבי לילה אמנם הנושא הבא לא מוזכר בטבלה, אבל כדאי להוסיף לסל הטכניקות את החלוקה הבאה:

כוכבי יום: השמש, יופיטר ושבתאי +מרקורי כאשר הוא כוכב בוקר (מזרחי לשמש)

כוכבי לילה: ירח, ונוס ומרס +מרקורי כאשר הוא כוכב ערב (מערבי לשמש)

באסטרולוגיה ההלניסטית היתה הבחנה ברורה בין לידות יום (שמש בבתים 7-12), ללידות לילה (שמש בבתים 1-6). כאשר בלידות יום השמש הופכת למאור החשוב ובלידות לילה הירח הופך למאור החשוב.

התוספת לפרשנות היא שכוכבי לילה פועלים טוב יותר כאשר הם ממוקמים מתחת לקו האופק בלידות יום ולהפך, בלידות לילה טוב להם מעל קו האופק – בקיצור באותו חלק היום שבו נמצא הירח. אותו העקרון נכון הוא גם ללידות יום, הכוכבים היומיים מקבלים יתרון כאשר הם באותו חלק היום שבו נמצאת השמש.

2 תגובות

  1. מעיין שבוע מבורך (=
    קודם לכל האתר שלך מדהים ומאתגר בידע ..
    אשמח לדעת אולי יש אפשרות לרכוש ממך חומרים ללימוד עצמי?
    אני גר באילת והידע באסטרולוגיה פה נחות ביותר /=
    ולא פשוט לעשות את הנסיעות למרכז..

    1. תודה רבה, אני שמחה לעזור להרחיב את הידע האסטרולוגי.
      בקרוב אני אפתח קורס אינטרנטי למפגשים שבועיים אונליין ואשמח אם תצטרף (הרשמה דרך מייל או טלפון)
      מעין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.